About the Berber culture

Moroccan Food

Madøret er begejstret! Marokkansk mad er som forventet varmt, simret og hyggeligt! Den første mad, vi fik, da vi ankom til Marokko og var på vores 5 timers tur på vej op til bjergene, var tagine. Tagine er deres nationale spise og er kort sagt mad lavet i smukke ‘lerkrukker’. Formen er naturligvis anderledes end en krukke, hvorfor navnet også er tagine. Alt fra lam, til grøntsager til couscous simrer flere timer og koger sammen til en mør, hyggelig ret, som spises af de fleste. Dét, som vi kalder for julekrydderier (stødt ingefær, kanel og kardemomme), forekommer typisk i tagine, couscous og generelt i det marrokanske køkken, som tilføjer charme og en tryg fornemmelse.

I Touda hytten iagttog jeg, hvordan Fatima og hendes veninde i køkkenet kredsede rundt om dagens retter i timevis. Alt bliver gjort med den dybeste umage, ærlighed og kærlighed. Berberne i bjergområdet lever ikke i sus og dus, og alt er næsten så primitivt, som man i den vestlige verden kan forestille sig. Melet bliver malet for at kunne bage dagens brød, der bliver spist fra morgen til aften. Flere kilo granatæbler bliver nøje pillet og sorteret til den hjemmelavede marmelade, der serveres til de lune, naturligvis hjemmebagte pandekager og brød. Økologi er desuden ikke en ‘luksus feature’, som understøtter trenden. Det er snarere en selvfølge, som også kommer til udtryk i madens smag og farver.

Said (vores guide, som har grundlagt og bygget Touda Ecolodge) og Fatima i midten (Saids søster)

Marmelade in the making

Morgenmad – hjemmebag og hjemmelavede marmelader (ok, jeg blev nok lidt rundere i kinderne efter de dage)

Marokkansk mad er ikke ubetinget sundt – i hvert fald ikke ifølge vores opfattelse. Der kan aldrig være for lidt brød (kridhvidt), couscous serveres også ofte, da det er en berber-spise og opfindelse og sukker spares der heller ikke på! Marrokansk te er ofte myntete med uanede mængder af sukker. Til gengæld er alt rent forstået på den måde, at intet rigtigt er forarbejdet. Når maden og ikke mindst råvarerne laves og dyrkes fra bunden opnås en renhed, man sjældent finder i supermarkedet herhjemme.

Det marokkanske køkken er ikke i min top 3, men det er efter min mening stadig et af de bedre køkkener. Jeg er heller ikke en kræsen sjæl, men marrokansk mad er svært ikke at holde af. Der var flere aftener i Touda hytten, hvor jeg kunne blive ved med at fylde godter i mig, fordi det var så likeable! Derudover er det dejligt nemt at kaste sig ud i marrokanske retter hjemme i eget køkken, hvis bare man husker de rigtige krydderier og kærlighed.

Har du spørgsmål eller ønsker til marrokanske opskrifter, er du velkommen til at smide nogle ord i kommentarfeltet.

xoxo J!

3 kommentarer

 • Jeg ELSKER det sidste billede! Og savner i den grad de søde granatæbler, øj, de var gode! Tør næsten ikke købe nogle herhjemme af frygt for at blive skuffet 😛

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julia

   Ja helt vildt! Jeg har allerede fortsat mit granatæble-spiseri herhjemme, men det er ikke det samme!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det lyder bare så godt. Er helt vild med de langtidssimrede gryderetter – om det så er butterchicken fra Indien eller Gullash fraUgarn eller dansk Høns i asparges 😀

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

About the Berber culture