Kæmpe anbefaling: Damindra

3 slags morgengrød

Billeder: Anders Andersen og Julia Prokopenko

Havregrød for mig noget af det mest nostalgiske – da jeg var lille, serverede min mor en kæmpe portion havregrød for mig hver morgen. Det var ikke en børneportion, da grøden næsten flød over skålen. Jeg havde naturligvis svært ved at tvinge det hele ned – særligt fordi den havregrød var spækket med smør og honning – og jep, min mor stod og holdte nøje øje.

Det sjove er, at selvom det ofte var død og kritte for mig at spise morgenmad med en terroriserende mor i nakken (hun er self dejlig alligevel), så har jeg fortsat med havregrøden til mange morgener. Så længe grøden indeholder masser af farver og kærligheder, går man ikke galt.

Der er uendelig mange kombinationer at lave, men her har jeg strikket 3 sammen, som man kan servere for sig selv og andre med rigtig god samvittighed.

Den søde (god til semikræsne og børn)

 • 1/2 æble
 • En lille håndfuld mandler
 • Æblemos (kan købes i de fleste supermarkeder
 • Honning
 • Kanel
 • Valgtfrit: Kardemomme
 • Havregryn
 • Et nip salt
 • Vand

Kom havregryn, lunkent vand samt salt i en gryde/kasserolle og sæt på middel varme. Jo langsommere havregrynene er om at koge op, desto mere cremet bliver grøden (også selvom den er lavet på vand).

Men grøden så småt koger op, skæres æblet ud som ønsket og mandlerne ristes uden noget på en pande. Når grøden er kogt op og der er blevet omrørt, således den er cremet og ikke for ‘tør’ (her kan der evt. undervejs tilsættes mere vand, men den koger), kommes der en klat honning, kanel og kardemomme på panden. Her skal man være hurtig, da mandlerne lynhurtigt bliver karameliserede! Anret evt. som på billedet nedenfor.

Den fede (god til dem, der skal have en stor mæthedsfornemmelse og ikke er bange for lidt ekstra kalorier)

 • 1/2 banan
 • 2-3 dadler
 • 1 tsk peanutbutter
 • 1 lille håndfuld kokosflager
 • 1-2 spsk kokosmælk (kan evt. erstattes af kokosolie)
 • 1 tsk honning
 • 1 nip salt
 • Havregryn
 • Vand

Igen – grynene koges op med lunkent vand, salt og denne gang med kokosen. I mellemtiden hakkes banan og dadler, og når grøden er færdig og cremet, tilsættes honningen. Derefter toppes grøden med banan, dadler, peanutbutter samt kokosflager. MUMS

Den friske (god til dem, der elsker frugt og lettere ting om morgenen)

 • 1 figen
 • Lille håndfuld blåbær (frosne fungerer også fint)
 • Lille håndfuld pistacienødder
 • 1 tsk vanillepulver (urtekram har 100% vanille)
 • Havregryn
 • Vand
 • 1 tsk honning
 • 1 nip salt

Igen, samme fremgangsmåde med grødbasen. Havregrynene sættes til kog med lunkent vand og salt, så grøden opnår en cremet konsistent. Imens ristes pistacienødderne kort på panden, eftersom de får en meget kraftigere smag af at blive ristet. Figenerne skæres ud og blåbærerne skal tø lidt op, medmindre de er friske. Når grøden er kogt op, tilsættes vanillen og honningen, hvorefter grøden toppes med resten.

Det her er naturligvis bare inspiration, og som jeg elsker havregrød. Man kan jonglere med alle slags nødder, plantemælk, frugt, tørret frugt, chiafrø og whatnot. Del gerne din version af morgengrød her på bloggen i kommentarfeltet. God weekend! xx

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kæmpe anbefaling: Damindra