Marokkansk græskargryde med mynteyoghurt

5 grunde til at droppe kød

redgreen

Tja, måske lidt paradoksalt at lave et indlæg om, hvorfor det er en god ide at skære ned eller droppe kød, når jeg selv hverken er vegetar eller veganer – MEN efter jeg er flyttet midlertidigt til Holland, har jeg spist kød (typisk fisk) max 1-2 gange om ugen. Når jeg skriver kød, er der velnok en del det stiller spørgsmålstegn ved, hvilket slags kød vi taler om, for der er jo stor forskel. Rødt kød som okse, kalv, svin og lam skulle gerne være dét, man spiser mindst af, da det belaster fordøjelsessystemet mest men også miljøet i højeste grad. Derefter er der magert kød som kylling og kalkun og til sidst, hvad der befinder sig under havoverfladen.

Mange læsere vil sikkert være uenige, da vi længe har hørt på, hvor vigtige proteiner er ift. diverse aspekter, som særligt findes i kød. Der er bare nogle ting, der er vigtige at tage højde for.

meat2

 1. Kødspisere medvirker til en af de største miljøbelastende og forurenende faktorer, som er dyrelandbrug. Særligt Cowspiracy iscenesætter problemet sindssygt godt (dog med stærkt overdrevet tal til at fremme forståelsen). Der er mere efterspørgsel efter kød, end der er landareal og kapacitet for, og eftersom verdenspopulation er stigende, er problemet også stigende. Vegetarers kost kræver fx. meget mindre landareal for slet ikke at tage om veganere, der ift. deres kost har en minimal miljøbelastning og er langt mere bæredygtig.
 2. Meget kød er sprøjtet med div. midler, for at undgå bakterier. Desværre udvikler mange af disse bakterier resistens mod antibiotika mm., og spreder sig derfor nemmere og hurtigere. Der er på blot få år sket voldsomme stigninger i disse bakteriespredninger (MRSA). En undersøgelse af Fødevarestyrelsen pegede desuden på, at MRSA bakterien var tilstedet i mere end 1/5 af alle svinekødspakkerne tilfældigt udvalgt blandt supermarkeder og brands. Det er jo meget få, der rammes af bakterien, men i det store billede er meget kød inficeret med mange midler, og det havner i kroppen uanset hvad. (Christian Bitz talte iøvrigt  forleden i Go’ Morgen Danmark om de skadelige virkninger særligt fra pølser og andet forarbejdet kød). Man kan naturligvis afhjælpe det ved at købe økologi, men man har ikke nødvendigvis ‘helle’ af den grund.
 3. Fedt er godt – det er en essentiel næringskilde for cellerne, og fedt hjælper faktisk til at tabe fedt paradoksalt nok. Men her er der altså tale om det sunde, umættede fedt. Nogle typer af kød indeholder meget af det usunde (mættet) fedt. Udover at det sætter sig på sidebenene, så øger mættet fedt risikoen for hjertekarsygdom. Det er især rødt kød fra lam og okse, der kan være rigt på mættet fedt.
 4. Særligt rødt kød er hårdt for fordøjelsen. Undersøgelser viser, at større mængder af rødt kød øger risikoen for tarmkræft markant, fordi kødet ligger lang tid i tarmene. Og det er da småtræls, ikke at kunne komme på toilettet, når det gælder!?
 5. Kød er dyrt – spar de penge, vær kreativ og lav noget alternativt istedet, der både er bedre for din krop og miljøet. Manger af mine opskrifter er alternativer og foruden kød for lidt inspi.

Jeg har spurgt Anne Sofie Hoel, som nu har levet som vegetar i 1,5 år, om hvilke markante ændringer, hun har oplevet:

“Jeg mærker virkelig forøget energi, super stabil vægt, ingen migræne, og føler mig ikke overproppet, når jeg har spist. Jeg bliver hurtigt mæt i veggies- det fylder mavesækken hurtigere, og har også tydeligt fået bedre hår, hud og negle. Jeg er faktisk heller ikke nær så tit syg med feber, influenza osv. ift. bare for et par år siden, hvor jeg meget ofte var syg 5-6 gange i løbet af året. Og til sidst føler jeg mig langt mere oplyst og har jeg fået en større forståelse for andre væsener, kloden og miljøet. Føler ikke rigtigt, jeg mangler kød i min hverdag, når jeg – med hånden på hjertet – har oplevet så overraskende mange fordele efter at have cuttet det.”

4 kommentarer

 • Jeanne

  Hej. Spændende indlæg og virkelig interessant problematik, du tager op – når det er sagt, er jeg nødt til at kommentere på din brug af cowspiracy som kildehenvisning, for det er egentlig propaganda der højst kan betegnes som en pseudo dokumentar – den kan ganske enkelt ikke klarificeres som værende faktuel og den har fået voldsom kritik for de “kilder” den bruger. Derfor synes jeg det er rigtig ærgerligt at bygge sit argument på den, når din pointe jo egentlig er rigtig fin. Husk altid at være kildekritik og reflekter over de budskaber der ligger hos afsendren – ellers får man meget hurtigt en meget usaglig debat 🙂 god søndag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julia

   Hej Jeanne!
   Dejligt du synes om – faktisk er en del i Cowspiracy bygget på fakta fra FN rapporter mm. Meget af info’en er dog ikke præcis, og nogle af tallene er rigtigt nok overdrevet, men i sådan et emne synes jeg, det er ok at overdrive for at fremme forståelsen og for at skabe opmærksomhed omkring emnet. Selve problematikken er stadig valid nok, da industrien er en meget miljøbelastende faktor. Den gjorde i hvert fald indtryk på mig og har påvirket min adfærd, hvilket i sidste ende er gunstigt 🙂 God søndag retur!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeanne

   Jeg er også helt enig i at det er vigtigt at skabe opmærksomhed omkring emnet, men jeg synes på ingen måde at det er i orden at lade som om at man er videnskabelig, når man ikke er det. Det er jo en rigtig vigtig problematik, men hvis man bygger sine argumenter op på falske præmisser, kan man jo ikke tages seriøst – og det synes jeg er super ærgerligt, netop fordi det, i mine øjne, er en rigtig vigtig sag, som dermed drukner. Jeg mener virkelig at vi som forbrugere skal revurdere vores måde at være i verden på, og derfor er det naturligvis vigtigt at der bliver sat fokus på et emne som dette, men hvis de “dokumenterer” der gør det, er så usaglige vil det have negativ betydning for sagen, da den kan blive overskygget af, at det videnskabelige belæg, der bygges på, simpelthen ikke er korrekt. Der er så mange gode argumenter for en sag som denne, men hvis man som læser/seer/forbruger ikke kan sortere skidt fra kanel, bliver man jo bare aldrig ordentligt oplyst – hvilket jeg synes er det væsentligste her; at folk skal oplyses, så at de på informeret og kvalificeret vis, kan træffe en beslutning om hvordan de ønsker at leve 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julia

   Ja, det er jeg enig med dig i – det er sværere og sværere som forbruger at tage stilling, for der er så meget ‘støj’ indimellem. Det ville naturligvis have været bedre med ærlige og rigtige fakta/statistikker. Jeg synes da stadig, Cowspiracy er en god og oplysende dokumentarfilm, i og med den tager fat i noget slightly uberørt og meget relevant!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Marokkansk græskargryde med mynteyoghurt