Den bedste og sundeste "pasta og kødsovs"

Er smoothiebowls sunde?

IMG_8416 (1)

Hvis der er noget, der boomer og ikke undslipper ens syn på Instagram mm., pt, så er det de anerkendte smoothiebowls. Jeg er selv kæmpe fan men ærligt talt – nogle af de bowls er kunstneriske farvebomber, der kræver 50 forskellige ingredienser. Det er trods alt oftest morgenmad, og derfor må det gerne gå lidt hurtigt, så man har ‘råd’ til at forkæle sig selv med disse finurlige smagsbomber i hverdagen også!

s1 s2

Pretty indeed – men hvem her har tid/råd til sådan en bandit på hverdagsbasis?

Om disse smoothiebowls er sunde afhænger af, hvad man forbinder med sundhed. Min overordnede filosofi (der tillader mig at spise kage hver dag) er…..wait for it………… alt med måde! Disse smoothiebowls er oftest fyldt med sukker, eftersom størstedelen af disse består af frugt både i og på. Mange mennesker er generelt mere bange for fedt end sukker, og det er lidt en forældet ‘hypotese’ fra 50’erne, at fedt er det farlige. Når jeg taler for ikke at være bange for fedt, taler jeg her naturligvis om det sunde fedt (umættede fedtsyrer), som bl.a. kommer fra avocado, nødder, nogle fisk mm.

Jeg er selv en GIANT sukkerso (gris er for de små efterhånden), og hvis jeg vil have plads til kage hver dag, må jeg være dobbelt op på sund ved mine normale måltider. Derfor skal de såkaldte smoothiebowls justeres lidt, for at skubbe dem i den endnu sundere retning. Her er mine råd til at gøre dem sundere, hvilket betyder: mindre sukker, mere mæthed:

 • Man kan “gemme” meget i sådanne smoothies, så udnyt det og fyld på med frisk spinat, kål, avocado, gulerod, græskar og andre “mindre karakteristiske” grøntsager.
 • Eftersom det hele bliver blandet sammen til én masse, er der ingen grund til at putte alle de smukke, dyre bær i – put dem istedet på som topping, og mere af det “mindre spændende” i – fx. banan mm.
 • Igen – vær ikke bange for fedt, og tænk på, at denne bandit helst skulle mætte i nogle timer. Derfor er det en god ide med fede, fyldige frugt/grøntsager (særligt avocado og banan)
 • Vælg modne frugter så det ikke bliver nødvendigt at tilføje honning, sukker eller andet for at få sin sukkertrang tilfredsstillet.
 • Brug krydderier! Kanel, støbt ingefær, vanille, chili, appelsinskal osv. er virkelig gode til at give smag, give kant og øge stofskiftet (wehu!)

Når alt det så er sagt, er mit vigtigste råd: lad være med at være fanatisk. Mad og kost skal ikke være en byrde men derimod et højdepunkt på dagen. Brug din sunde fornuft og omfavn ‘alt med måde’ – så skal der nok være plads til kage og whatever 🙂

2 kommentarer

 • Jeg elsker at se på de farverige og sikkert super lækre smoothiebowls på instagram, men gider ærlig talt ikke selv fedte rundt med så mange forskellige ingredienser om morgenen. Jeg er ret god til at få spist både fedt og grøntsager i løbet af dagen, så trækker dovenkortet til morgenmad og laver en proteingrød eller skyr med noget mindre ambitiøs topping…
  Men… det SER lækkert ud!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julia

   Jeg kan sagtens følge dig. Som jeg skriver, er der for mange af disse skabninger, der er for dyre og tidskrævende. Men du kan nemt lave sådan en ud af meget få ingredienser, hvor den stadig smager fantastisk! -og mht udseendet: der er jo ingen andre end dig, der behøver at se din morgenmad, så who cares om den er pyntes med tropiske blomster og nips. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Den bedste og sundeste "pasta og kødsovs"